tiistai 22. marraskuuta 2016

Hard Rock Hallelujah

Donald Trumpin valinta seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi sai erilaiset asiantuntijat ja median raivoon. Julkisuudessa oli rakennettu mielikuva rasistisesta ja seksistisestä miljardööristä, narsistisesta kylähullusta, jonka vauraus perustui suunnilleen samanlaisiin ominaisuuksiin kuin Uuno lottovoittajan.

Kuvan loi amerikkalainen media, joka päätti upottaa ehdokas Trumpin alkuunsa. New York Timesin ja muun ns. amerikkalaisen laatulehdistön kampanjaan yhtyi suomalainen media saumattomasti. Pirkko Pöntisen pää ilmestyi ilta illan jälkeen tv-ruutuun ällistelemään republikaaniehdokkaan mielenmataluutta ja asiantuntemattomuutta. Sama tilanne oli MTV:ssä, Helsingin Sanomissa jne. Joka ikiselle suomalaisellekin toimittajalle oli kunnia-asiana ilmaista inhoa mokomaa moukkaa kohtaan.

Muutaman vuoden takainen taloustieteen nobelisti Paul Krugman maalaili blogissaan, että maailman talous romahtaa Trumpin valinnan seurauksena. Hän epäili tuhoa lopulliseksi, eikä arvellut talouden toipuvan ikinä! Oma nobelistimme Bengt Holmström yrittää kompata kollegansa näkemystä, vaikka äänessä on jo erotettavissa pientä epävarmuutta.

Sen sijaan tämän päivän Kauppalehti ei epäröi eikä odota maailmanloppua. Heti aamutuimaan se kirjoittaa, että "Kaikki New Yorkin pörssin pääindeksit nousivat maanantaina ennätyslukemiinsa, kun markkinatunnelmat jatkuivat toiveikkaina, että Yhdysvaltain vastavalittu presidentti Donald Trump vauhdittaa maan talouskasvua."

Markkinatunnelmaa kuvataan seuraavasti: “Ilmassa on optimismia, että Trump vauhdittaa talouskasvua todennäköisesti nopeammin, kuin Clinton (Hillary Clinton) olisi vauhdittanut, sijoitusjohtaja Terry Morris BB&T Institutional Investment Advisorsilta kommentoi Bloombergille."

Joko alkaisi median olla aika katsoa peiliin. Ja asiantuntijoiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti