lauantai 5. marraskuuta 2016

Onko Trumpin pelko viisauden alku

Katsoin äsken televisiosta Pressiklubin. Ohjelman päätteeksi Stiller kysyi keskustelijoilta, mitä he ajattelevat ensimmäiseksi keskiviikkona, jos Trumpista tulee presidentti. Vastaukset tuntuivat ennakoivan jonkinasteista yhteiskunnan romahtamista täällä pohjan perukoillakin. Hämmästyttävää.

Nyt kun vaalit ovat ovella, on niiden käsittely oudosti muuttunut uutisten sivuasiaksi. Maanantaina kävin kaupungilla lukusalissa varta vasten katsomassa, mitä Hesari kertoo vaalikampanjasta sen jälkeen, kun tilanne gallupien mukaan oli dramaattisesti tasoittunut Hillary Clintonin sähköpostitutkinnan alettua uudelleen. Yllätyksekseni lehdessä ei ollut vaaleista sanaakaan.

Olen alkanut epäillä median kykyä ylipäätään raportoida vaaleja asianmukaisesti. Huolella on kyllä selvitetty Trumpin kourimispuheet ja kommentoinnit meksikolaisista. Sähköpostitutkinnan merkitys tai Clintonin säätiön rahankeruu on sen sijaan raportoitu niin löyhästi, että harva varmaan ymmärtää miten vakavista asioista niissä on kysymys. Clintonien korruptoituneisuus ei suomalaisessa keskustelussa esiinny minkäänlaisena ongelmana. Kun Clintonit perustivat hyväntekeväisyyttä harjoittavan säätiön, sen pyörittäminen on hyödyttänyt ennen kaikkea Clintoneja itseään noin neljännesmiljardilla taalalla.

Scientologian perustajan L. Ron Hubbardin sanoi tiettävästi, että jos haluaa rikastua, kannattaa perustaa uskonto. Niinhän hän sitten tekikin ja rikastui. Clintonit taas ovat hoksanneet, että hyväntekeväisyyttä harjoittava säätiö ajaa saman asian.

Hillaryn pätevyyttä arvostetaan kovasti, mutta eikö pätevän ehdokkaan tulisi tarjota joku toteutettavaksi tarkoitettu poliittinen ohjelma äänestäjille. Toisin kuin eilen Charly Salonius-Pasternak väitti televisiossa, että Trumpilla on yksityiskohtainen ohjelma siitä, minkälaista politiikkaa hän tulee presidenttinä toteuttamaan. Hilary Clintonin ohjelma on pelkkä motto "Stronger together".

Vaikka Clinton todennäköisesti voittaakin vaalin, Trumpin kampanjointi tulee epäilemättä monella tavalla vaikuttamaan amerikkalaiseen politiikkaan. Ja itse uskon, että vaikutus on tervehdyttävä. Yhtenä esimerkkinä otsikko tämän päivän TS:ssä: "Yhdysvallat ripitti liittolaisiaan puolustusrahojen pihistelystä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti